Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Nyerésben vagyok

2013.07.26

 

tel.jpg

 

Reggel öt óra van.
Ficánka, a kiscicám finom piszkálódással jelzi hogy éhes, enni kér. Felkelek, adok neki, addig úgysem nyugszik. Főzök egy kávét, megiszom a teraszon ülve, most még kellemes a levegő és szeretem nézni az udvaron gilisztát, bogarat keresgélő rigókat. Később elindulok bevásárolni. Fejemben kész a napi forgatókönyv, mit főzök, mi az, amit feltétlen el kell végeznem.
Hazaérve nekilátok a főzésnek.
Alig fogok hozzá, csörög a telefon. Kellemes női hang közli velem, nagy szerencse ért, kisorsolt a gép számomra egy tizenhatezer forintos ajándékot, amit itt és itt, egy árubemutató után kaphatok meg. Ismerős a dolog, udvariasan megköszönöm és közlöm, hogy nem tartok rá igényt. A hölgy megköszöni a türelmem és elköszön. Na, ezt szépen megoldottam, gondolom elégedetten, s máris folytatom tovább a főzést, közben elmerülök a gondolataimban, melyből ismét a telefon csörgése riaszt. Megint egy női hang: Mivel volt olyan kedves, hogy nemrég pár kérdésünkre válaszolt, ön az a szerencsés, aki a párjával elutazhat egy hosszú hétvégére, ennek csak egyetlen feltétele van... Kezdek ideges lenni. Közlöm a hölggyel, nem válaszoltam semmilyen kérdésre és nem megyek sem rövid, sem hosszú hétvégére, sehová. Felháborodik és lecsapja a kagylót.
A főzés sínen, gyorsan keverek egy kis palacsintatésztát, majd később kisütöm, addig pedig leszedem a konyhakertben a zöldbabot. Viszem magammal a vödröt és a telefont – mert fontos hívást várok. Már erősen tűz a nap, sietnék befejezni a dolgom.
Csörög a telefon!
Felveszem, újfent egy női hang, X Y- ont keresem, kezdi. Mondom, én vagyok, mit tehetek Önért? Hamar jön a válasz, miszerint nagyon szerencsés vagyok, mert nyertem egy robotgépet, meg egy finom ebédet, ha elmegyek az alig 50 kilométerre lévő város egyik éttermében tartandó árubemutatóra, ahol átadják az ajándékot. Köszönöm szépen, válaszolok és már nyomom is ki a telefont. Már fortyog bennem a méreg. Végre sikerül leszednem a babot, bevonulok az ebédlőbe, ott tisztítgatom. Rutinmunka. Közben forog az agyam ezerrel a gondokon.
Elmélkedésemből ismét a telefon riaszt fel. Most udvarias férfihang kér, legyek szíves hallgassam végig, csak egy pár percet kér. Nem leszek szíves, dühösen kinyomom a telefont. Nem telik el fél óra, ismét csörög az a r----dt telefon. A gyomrom görcsbe rándul, és rögtön elhatározom, ha megint nyertem, egy szuszra fogom eldarálni a mondanivalómat, nem hagyva időt arra, hogy ő elkezdje, mert akkor levegőt sem véve végigmondja a mondókáját. Pedig alapvetően nem vagyok egy szószátyár természetű, sőt, inkább magamnak való, csendes ember lennék.
Halló, XY vagyok és XY-ont keresem, hallatszik a telefon túlsó végén a szokásos szöveg. Nagy levegőt veszek, és már sorolom is: Örömmel tölt el, hogy ennyire szerencsés ember vagyok, pedig még kakába sem nyúltam. Nem lottózom, nem totózom, kaparós sorsjegyet sem vettem, nem töltöttem ki semmiféle kérdőívet, nem válaszoltam bugyuta kérdésekre, nem küldtem be vonalkódot sms-ben, nem regisztráltam sehová. Nem tudom, akkor hogyan nyerhetek ennyi mindent? Ezennel közlöm, hogy nem veszek sem Volvó porszívót, sem ágyneműt, sem üdülési jogot Ibizán, sem Zepter edényt, sem Tupperware edényt, sem Bioptron lámpát, sem fűzfánfütyülő ló---t, sem rézf---ú baglyot, nem megyek sem rövid, sem hosszú hétvégére, nem akarok finom ebédet ingyen, szeretem a tökfőzeléket, meg a zöldbablevest, a palacsintát, az egyszerű ételeket, nem kell régiség, meg mindenféle haszontalan kütyü, viszont ha lenne rá érdeklődés, szívesen kisorsolnám a lassan 80 éves, dementálódó férjemet, a 33 éves, tiszteletlen, semmirekellő fiamat, a nagyon előnyös feltételekkel felvett devizahitelemet, amibe lassan beledöglöm, és a havonta félretett 2-3 db kifizetetlen csekkemet. Totál le vagyok amortizálódva anyagilag és idegileg, úgyhogy ne tessék már nekem egy nap ötször is bebeszélni, milyen szerencsés ember vagyok. Ha válaszol pár kérdésemre, máris kisorsolom magának ezeket és még finom palacsintát is adok bónuszként. Ez már egyenesen zaklatás, amit művelnek! Önnek is szerencsés napot, csaptam le a telefont.
Most mérgemben megyek is, kitöltök egy lottót. Hátha bejön!